Jaki podajnik lepszy ślimakowy czy tłokowy – który jest lepszy?
Decydując się na zakup nowego kotła C. O., warto zastanowić się nad trafnym wyborem. Niezwykle istotne jest to, aby zdecydować się na wybór produktu wyposażonego w podajnik automatyczny. Zatem jaki podajnik lepszy ślimakowy czy tłokowy?
jaki podajnik lepszy tłokowy czy ślimakowy?
Każdy podajnik automatyczny jest bardzo praktyczny oraz wygodny w użytkowaniu. Takie rozwiązanie umożliwia bowiem ustawienie pożądanych parametrów, a wówczas podajnik automatycznie dorzuca opał do kotła. Dzięki temu obsługa pieca jest bardzo prosta i sprowadza się tylko do dorzucania paliwa do podajnika raz na kilka dni. Podajnik pilnuje tego, aby spalanie było ekonomiczne oraz wydzielało się jak najmniej szkodliwych dla środowiska substancji. Najczęściej na rynku spotyka się kotły w podajnikiem tłokowym lub ślimakowym. Zatem jaki podajnik lepszy tłokowy czy ślimakowy? Otóż pierwszy z nich doskonale sprawdza się podczas ogrzewania domu tanim surowcem. Podajnik tłokowy dosypuje opał do komory spalania partiami, a do oddzielnej komory odprowadzany jest popiół. Jest bardzo uniwersalny, gdyż gdy ceny eko-groszku windowane są górę, to wówczas do kotła z takim tłokiem możemy zamówić tańsze paliwo. Wiele osób korzystających z kotłów wyposażonych w podajnik tłokowy twierdzi, że są one mniej awaryjne niż piece z podajnikiem ślimakowym.
jaki podajnik lepszy ślimakowy czy tłokowy?
Z kolei kotły z podajnikiem ślimakowym są przystosowane do spalania lepszej jakości paliw, zatem doskonale sprawdzają się u właścicieli którzy nie oszczędzają na materiałach opałowych. Co prawda kotły ślimakowe najnowszej generacji są przystosowane do spalania nieco gorszej jakości materiałów opałowych, ale są z kolei droższe. Należy jednak pamiętać o tym, że palenie lepszej jakości paliwem jest zdrowsze nie tylko dla środowiska naturalnego, ale również dla samego pieca. Wytwarza się bowiem w nim mniej szkodliwych substancji, co przyczynia się do mniejszej eksploatacji tego urządzenia. Niemniej aby zakupiony piec, zarówno z podajnikiem tłokowym jak i ślimakowym służył nam jak najdłużej należy o niego odpowiednio dbać oraz regularnie go czyścić.
Najnowsze komentarze